
גיים איז און
הרצון לשחק אף לא נגמר. גם ילדים וגם מבוגרים אוהבים לשחק וזה יוצר חיבור עמוק יותר לעולם התוכן שבו מתבצע המשחק.
אם ניקח את עולם השיווק שמתקדם באינטראקטיביות שלו עם המשתמשים, אז אנחנו רואים את הרצון ליצור – בין אם על פלטפורמות קיימות לבין אם זה על פלטפורמות חדשות צורת משחק.
השימוש בטכניקת 'גיימיפיקיישן' (Gamification, מִשְׂחוּק בעברית) נעשה בשנים האחרונות פופולרי וזה כדי ליצור מעורבות כיפית יותר של המשתמשים למוצר. בגיימיפיקיישן נעשה שימוש בתגמול דיגיטלי כמו נקודות משחק, טבלת שחקנים, עליית שלבים, קבלת פרסים ועוד.
אם למשל יש פעולות שאני רוצה לעשות אז אני מלביש עליהן את אפקט המשחקיות, כך אני גם נהנה יותר ולא מתייחס לזה כמשהו משעמם וגם אני מתחבר בצורה מפוקסת יותר לתוכן.
הגיימיפיקיישן היא חלק מחוויית המשתמש וגורמת לחיבור עמוק יותר למוצר או לפרסומת רגילה כחלק מקמפיין.
קחו לדוגמה את Audible שיצאו עם קמפיין "Run For The Chapter" שהקונספט שלו הוא שעל ידי השלמת מסלול ריצה או הליכה שלכם ייחשף פרק חדש בסיפור אליו אתם מאזינים. כלומר, במקום מסלול רגיל, אנחנו מקבלים מסלול משחק שבו נקבל תגמול על הפעילות הספורטיבית שלנו לפי המרחק שנעשה. לפעמים בגלל תקופות קשוחות ועמוסות אנחנו לא מוצאים זמן לפעילויות שבאות לנו בטוב, ולכן המהלך הזה יוצר שילוב מעולה של שני דברים: גם לשמוע ספר וגם לעשות פעילות ספורטיבית. המשחק נותן לנו מוטיבציה גם להמשיך בספורט וגם לקבל עוד מנה טעימה להאזנה מהספר.
עוד דוגמה נהדרת היא הסטארטאפ "ראמבל" שהקימו אפליקציה המשתמשת בגיימיפיקיישן כדי לנהל אורח חיים בריא. האפליקציה סופרת את הצעדים שלנו ומאפשרת להמיר אותם למטבעות בריאות דיגיטליים שנותנים הנחה בעסקים שונים. יש כאן מודל משחק שדרך הליכה ושמירה על אורח חיים בריא מאפשר לנו לקבל תמריץ של כסף אותו ניתן לקבל דרך הטבות שוות. המטרה בגיימיפיקיישן היא להעניק חווית משתמש שתגרום למעורבות של משתתפים ופרודוקטיביות, לכן האפליקציה לוקחת את הבסיס שזה ההליכה והסמארטפון, ודרך התגמול הדיגיטלי, מעודדת עוד יותר לנקוט פעולה בריאה.
ללמוד שפה חדשה זה לא קל ולכן חברות לימוד שפה הבינו שהמילים יכנסו לראש אם הן ישתמשו במודל הגיימיפיקיישן. דוגמה לכך היא "דואלינגו" שעובדת על לימוד שפות דרך ממשק של משחק. שלבי לימוד שמדמים שלבי משחק, צבירת נקודות, קבלת תגיות, סטטיסטיקות, אתגרים ועוד. אני זוכר שלמדתי פעם ספרדית דרך ספר לימוד וזה היה מאוד מונוטוני, לעומת דואלינגו ואפליקציות דומות לה כיום, שמשלבות בצורה נהדרת למידה של שפה חדשה באופן יותר אינטואיטיבי. בגלל שהממשק הוא משחק יש לנו כמשתמשים יותר מוטיבציה לחזור אל האפליקציה ולהמשיך בלימוד כדי לעבור שלבים ולקבל יותר נקודות. התהליך בסופו של דבר דוחף אותנו ללמוד עוד יותר את השפה החדשה ולהעמיק את הלימוד.
הגיימיפיקיישן מגיעה אפילו לתחום הפיזיותרפיה. הסטארטאפ "בובו" פיתח אביזרים לשיקום פיזי שמבוססים על משחקיות, זאת כדי לתת מוטיביציה ועניין למטופלים. הם פיתחו לדוגמא משטח עמידה חכם כדי להתאמן על איזון כשהפעולות הפיזיות על המכשיר מתממשקות למסך, כמו אקסבוקס, למשחק סנואובורד אתגרי בין הרים מושלגים. במקום אביזרים מסורתיים רגילים, יש כאן אביזרים שיוצרים משחק מרתק ונותנים למטופלים אימונים כיפיים במהלך תקופת השיקום.
הגיימיפקיישן יוצרת עולם הרבה יותר מעניין למוצר והדבר הגדול הוא שהמשחק נותן לנו מוטיבציה להתמיד בערך אותו אנו רוצים להשיג מהמוצר. למעשה המוטיבציה גורמת לנו להמשיך ולהתקדם. הביטוי העצמי שלנו כשחקנים מגיע במשחק ואז אנחנו יכולים לחגוג ניצחונות כשאנחנו מצליחים וללמוד מהפסדים איך להשתפר.